Rafting vízitúrák - AHOJ ADVENTURE - Vízitúra családok, cégek, csoportok részére Csehországban, Horvátországban és a Szigetközben

Keresés

A tartalomhoz

Rafting Horvátországban | AHOJ ADVENTURE

PROGRAMOK > AHOJ VÍZESÉS TÚRA

Ahoj Vízesés túra Horvátországban


Már sokan látták a Plitvicei tavak vízeséseit vagy a Krka Nemzeti Park csodáit, de még nagyon sok meglepetés tartogatnak a horvátországi karsztfolyók. Csapatunk 2010-től kezdte meg a rendszeres túrák bonyolítását a fantasztikus Mreznica folyó vízesései közt.

A több méteres vízeséseken (a legnagyobb 8 méteres) lezúduló kristálytiszta víz alakította ki a természetes medencéket, amelyekben a türkízszínű mély víz hívogatóan csábít, hogy belevesd magad.

Hétvégi túradíj szombat-vasárnapi evezéssel: 17.900.- Ft/fő

Turnusok:
Hétvégi rafting programjaink:
05.25. és 09.08. közt zajlanak.
Minimális létszám:
15 fő

Ismertető:
Ezt a különösebb veszélyek néküli túrát a vizek és a víz alakította természeti szépségek szerelmeseinek, baráti társaságoknak, munkahelyi közösségeknek, családoknak ajánljuk. A végtelen erdők mélyén, szikla kanyonokban és meredek völgyekben kanyarog ez a csodás folyó, amelyet a háború nyomait máig viselő elhagyott tanyák közt utazva érünk el.

Hat személyes felfújható raftjainkat a vízesések megközelítésére és nem feltétlenül azok leküzdésére használjuk.
A vízeséseket a sűrű erdők között szelíd folyószakaszok kötik össze, a tiszta mély vízben akár búvárszemüvegen át is csodálhatjuk a látnivalókat.

Az ugrások mellett valamennyi vízeséses mellett lehetőség van a lemászásra is, de kár kihagyni a leugrásokat és a vízfal mögötti mókázásokat.

A közelben több természeti látványosság hívogat.

Slunj-ban érdemes meglátogatni a Rastoke nevű skanzen jellegű városrészt. Itt a Sluncica patak és a Korana folyó találkozásánál a víz számtalan ágra szakadva több vízeséssel zúdul alá. Ezek hasznosítására épített malmok, illetve az idők folyamán ezekből kialakított éttermek, kávézók nyújtanak hűsítő kikapcsolódást a nyári forróságban.
Strandot és helytörténeti múzeumot is találunk itt.

Több napos tartózkodás esetén kihagyhatatlan a Plitvicei tavak meglátogatása, (kb: 40 Km) amely Horvátország világszerte ismert látnivalója. Itt belépő ellenében a partról (sajnos fürdés nélkül) csodaszép karsztjelenséget csodálhatunk meg. Ide csak egy teljes napra érdemes menni, nem fér bele egyik útvonal sem egy délutáni túrába.

Igen közel van a tengerpart, Senj városa hatalmas sziklafalakkal, kavicsos strandokkal csak 60 km-re található.

A program kétszeri evezéssel:

1. Péntek:
Utazás a lefoglalt szálláshelyre, vagy a táborhelyre.

2. Szombat:
Találkozás a panziós szállást választókkal általában
09.30-kor Slunj központjában, a Pansion Park parkolójában. Ez a buszpályaudvarral szemben van, a parkoló az épület háta mögött.
A táborhelyen sátorozókkal a találkozó
10.00-kor a vízparton.

A névsor és létszámegyeztetés után kerül sor a felszerelés kiosztására az előzetes adatközlés alapján névreszóló csomagolásban, a megfelelő méretben adjuk át a neoprén ruhát és csizmát, amelyet higiéniai okokból csak a másnapi túra befejezését követően kérünk vissza. A hajók beosztása, a mentőmellény, sisak és evezők kiosztása után az autókat elvisszük az aznapi kiszállóhelyre, majd a sofőröket egy kocsi visszahozza.

Egy kezdő fürdés után oktatás következik, ahol mindenki elsajátíthatja a szükséges ismereteket az evezésről, kormányzásról, mentésről stb. Ez a szakasz nyugodt evezéssel kezdődik, mialatt több lehetőség adódik, hogy akár búvárszemüveggel csodáljuk meg a víz alatti világot. A hűvös tiszta vízben kipróbáljuk védőfelszereléseinket, vidám fürdőzésekkel sütkérező teknősök, pisztrángok és madarak között haladunk a lassú sodrásban.

Sűrű erdők és magas sziklafalak közt haladva mély állóvizek és mesebeli színek köszöntenek minket. Útközben jó esetben hajóval is leugrathatunk egy kb. 2 m magas vízesésen, majd a szakasz végén egy öreg vízmalom mellett az legnagyobb szintkülönbséget küzdi le a folyó.

2. Vasárnap:
Találkozás 09 órakor az előző napi starthelyen, ami az aznapi szakasz befejezési pontja.

Innen a csapat együtt autókkal elutazik a beszállóhelyre, majd a kocsikat vissza visszük a kiszálláshoz. A sofőrszállítás után indul az evezés.

A starthelyen lévő vízesésrendszer mellett egyből mód nyílik, hogy a bátrabbak vagy az éppen nyiladozók egy 4 m-es ugrással vessék magukat a kristálytiszta vízbe.
Itt újra kialakítjuk a raft hajók legénységét, át ismételjük az ide szükséges evezés és mentéstechnikát. A vidám indulás után nem sokkal a folyó legmagasabb, 8 m-es vizes rendszere következik.

Itt a kikötést követően általában hatalmas adrenalin buli kerekedik vízbeugrálásokkal, fürdésekkel.

A vízállástól függően a legnagyobb vízesés takarta sziklajáratban természetes csúszdát találunk.
Mindenki alaposan megismerheti a vízesések létrehozta természetes gátak felépítését. Mód nyílik ezek alá bejutnunk, a vízfátyol alól kitekintve elmélkedhetünk dolgainkon. Továbbhaladva szelíd vízen evezünk, majd több kisebb vízesés és medence után következik a kanyon.

A sziklafalak között folyó két komolyabb szintkülönbségen zúdul le. Itt a kikötéseket követően a hajókat ledobjuk, illetve a vízállás függvényében az egyik vízesésen le is evezhetünk.
Ez után néhány zúgón át érünk a már ismert kiszálló helyünkre.
A túra hossza kb: 3-4 óra.

A felszerelések leadása után tovább utazás, vagy hazaindulás.

Kiegészítő lehetőségek csoportok számára:
Előre egyeztetéssel nagyobb csoportok, munkahelyi közösségek számára a normál hétvégi túrákon kívül 4+1 napos túra lehetőség is elérhető ajánlatkérés alapján.


Veszélyek/részvételi feltétel:
A részvétel feltétele az alapvető mozgás koordinációs készség megléte és az úszástudás.
Nyugodt, szinte álló vízen evezünk a vízesések között. A kikötéseket követően ledobjuk a hajókat, vagy esetenként leevezünk. Vérmérséklettől függően mindenki részt vehet az irányított leugrásokban, illetve ha szükséges segítünk a kerülő mászásokban.

Egyetlen igazi veszély a folyó nyáron ritka, de azért lehetséges áradása lehet, ez esetben az általános részvételi feltételekben rögzítetteknek megfelelően a túravezető kötelessége a résztvevők testi épségének megóvása érdekében a túra lefújása.

Nyáron általában kicsi a vízállás, de a mély mederben a beugrálásokhoz bőséges elegendő a víz a száraz időszakban is.

Kisebb víznél a vízesések mögé jutva élvezhetjük a barlangfülkéket és a csúszdát, nagyobb víz esetében pedig több helyen leugrathatunk hajóinkkal.

Akna veszély:
Fontos tudnivaló, hogy ezen a vidéken, a háború során számtalan taposó aknát helyeztek el, amelyek eltávolítása a mai napig nem történt meg teljes mértékben. Az ilyen területeket jól látható táblákkal jelzik, amely figyelmeztetést tényleges veszélyt jelez.

A túra során ilyen veszély nem áll fenn, de autóinkkal haladva útközben látni fogjuk ezeket a figyelmeztető táblákat.

Időjárás:
Ezen a vidéken általában igen meleg és száraz a nyár, váratlan gyors záporok azonban előfordulhatnak. A ki és beszállóhelynek használt táborozó helyen a folyó kellemes hűsítést biztosít, éjszaka azonban emiatt igen hideg is lehet. A sátorozást választók készüljenek fel, hogy bármilyen forró is a nappal, az éjszaka meglepetést okozhat, meleg hálózsákot hozzanak.
accuweather

Utazás:
A résztvevők saját szervezésében, személygépkocsival célszerű.

Az Európai Únió tagjaként Horvátországba is egyszerűbb lesz a belépés, bár az útlevél ellenőrzés első lépésben nem szűnik meg.

Ennek a túrának óriási előnye a relatív kis távolság, a gyors közlekedés mivel az utolsó 40-60 km kivételével végig autópályán haladhatunk.
A távolság Letenyétől: Kb: 240 Km, tiszta menetidő: 2,5-3 óra.
Az útvonal:

Az M7-es autópályán Zágráb felé tartunk, majd Rijeka/Split felé haladunk tovább.

A sátorozáson túli szállások általában Slunjban vannak, ide a legegyszerűbb út ha Karlovácnál hajtunk le az autópályáról és a Plitvice táblát követjük. A lehajtótól kb: 55 km múlva érünk Slunj városába.

Innen a táborhely: Slunj centruma után Josipdol felé kb: 25 km-re egy szerpentin után a Mreznica völgyében a híd előtt közvetlenül balra hajtva egy kavicsos úton 300 m-re találjuk a táborhelyet.

A táborhely direktben, az autópályáról Ogulinnál lehajtva Josipdolba érve a 23-as úton Karlovác felé fordulunk, majd Skradnik települést elhagyva jobbra, Kukaca falucska (ez nincs a térképeken) felé Slunj irányában hajtunk le innen.
Ezen a kis egysávos festetlen, rejtélyes úton Kamenica Skrad, majd Trzic Tounski falvacskákon áthajtva egy rövid szerpentin után a Mreznica folyó hídján áthaladva a híd után közvetlenül jobbra kell lekanyarodni. Az aszfalt út itt kavicsosra vált, 300 méterre találjuk a táborhelyet.

A túradíj befizetése után a visszaigazolásban igény esetén útvonaltervet is küldünk.

Az autópályadíj:

Horvátországban a díjfizetés kapukon keresztül történik. Figyelni kell a díjra és visszajáróra, Kuna legyen nálunk.

Szgk/kisbusz díjak:
Gorican-Zágreb: 41/62 Kuna
Zágráb-Karlovác: 18/33 Kuna
Zágreb-Ogulin: 43/74 Kuna

Horvát autópálya információ:
www.hac.hr

Útvonaltervezők:
viamichelin
www.sielok.hu/utvonalterv.htm


A Találkozó:
Találkozás általában szombat reggel 09.30. Slunj központjában, a Pansion Park parkolójában. Ez a buszpályaudvarral szemben van, a parkoló az épület háta mögött.


Pénznem, bankkártya :
Hivatalos fizetőeszköz a Kuna, sok helyen Eurot is elfogadnak, de az előre egyeztetett költségeken (pl. szállás) kívül sosem követhető pontosan az árfolyam a visszajáró miatt. Legkésőbb a határon ajánlott valamennyit váltani, vagy bankomatból kivenni.

Napi árfolyam:
napiarfolyam.hu
A benzinkutakon és a nagyobb éttermekben, boltokban, mindenütt használhatóak.
A túránkhoz kapcsolódóan Slunjban van ATM, a szállást csak kevés helyen lehet fizetni kártyával.

Útlevél:
A magyar állampolgárak számára nem kötelező, a belépés érvényes személyi igazolvánnyal is történhet.
Figyelem! A 14 év alattiak számára, akik nem rendelkeznek személyivel kötelező az útlevél!

Szállás:
A legcélszerűbb a romantikus Slunjban található olcsó szállások valamelyikében megszállni.

A Rastoke közelében magánházaknál és akis panziókban esetlegesen mindig van hely pár főre. Nagyobb csoportoknak javasolt az előzetes foglalás, melyhez információ formájában segítséget nyújtunk, 15 Euro/fő/éjszaka ár körül zuhanyzós szobás elhelyezés már elérhető.

A vízparti táborozást az idilli környezet és a fürdésre alkalmas kristálytiszta víz nagyon kellemessé teszi. A rendezettség ellenére ez „Robinzon” kempinget jelent mivel csak mobil wc van, vizes blokk nincsen.
A táborhelyi díj 10 Euro/fő/éjszaka, melyet a résztvevőknek a helyszínen kell fizetni.
A szállás megszervezésében igény szerint információ formájában segítséget nyújtunk.

Mobil használat, térerő:
Általában jó a lefedettség, de a rafting helyszínen a folyóvölgyben gyakorlatilag nincsen mobil elérhetőség, emiatt csak az egyeztetett időpontokban tudunk telefonon kommunikálni.

Közbiztonság:
Általában megfelelő, eddig nem volt problémánk sem a táborhelyen sem pedig Slunjban a szállásokon. A rendőrök szigorúak, nem korruptak.

Éttermek, boltok:
Slunjban több pékség, kis boltok, egy Sparhoz hasonló áruház, több étterem, büfé, kávézó található. Az árak a hazainál jóval magasabbak.

A táborhelyen semmiféle ellátás sincs, mindent vinni kell.
A túra utánra előre egyeztetéssel elérhető a helyiek szervezésében egy kiváló és bőséges grill parti a folyópartra 14-15 Euro/fő áron.

Rafting transfer:
Túráink során a résztvevők irányításunkkal saját autóikat elviszik a kiszállóhelyekre a száraz ruháikkal együtt, azokat itt hagyjuk, majd a sofőröket egy kocsi visszaszállítja a beszállóhelyre.
A túra végeztével a start helyen hagyott autóért visszamegyünk.

Rafting felszerelés:
Általában 2 és 6 személyes felfújható raftokat használunk a túrákon.
Itt a túrázókat megtanítjuk a helyben szükséges szintű evezés technikára, a túravezetők külső irányítása mellett önállóan kell evezniük.

Rafting egyéni felszerelés:
Személyenként névre szóló csomagolásban méretre előkészített neoprén ruhát és csizmát adunk át az első evezéskor, amely a használat után higiéniai okból a résztvevőnél marad és csak a második evezős program után kell leadni.

Ezen kívül védősisakot és vadvízi mentőmellényt biztosítunk.

A résztvevők részéről fürdőruha szükséges és a napfény elleni védekezés.

Kipróbálható búvárszemüveg és békatalp használata a mély, tisztavizű medencékben
A rafting túradíj tartalmazza:

A mellékelt „Ahoj Részvételi Feltételek” alapján a helyszíni lebonyolítást, az oktatást és túravezetést, a szükséges felszerelések szállítási és használati díját (hajók, evezők, személyenként méretre neoprén ruha, dzseki, csizma, védősisak, mentőmellény).
részvételi feltételek

A rafting túradíj nem tartalmazza:
Az étkezést, utazást, szállást, biztosítást.

Túravezetés:
Túráinkhoz vadvízen és síkvizen egyaránt tapasztalt túravezetőt biztosítunk, aki felelős szervezésért és a komplett lebonyolításért.

Jelentkezés:
Major János | major@ahoj.hu | 70/778-3135
Helyfoglalás a dátum, a létszám, a névsor és testmagasság cm/test tömeg kg/lábméret megadásával, a túradíj befizetésével.
Költségek és egyéb feltételek az árak és részvételi feltételek link alatt.
Online árajánlat kérés a nyitólapon!

RÓLUNK | PROGRAMOK | CSOPORTOK/CÉGEK | CSALÁDOKNAK | ÁRAK/FELTÉTELEK | GALÉRIA | LINKEK | Oldaltérkép


Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenübe